T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / SÜRMENE - Cevdet Cavit Şenkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ GENEL BİLGİLENDİRME

İşletmelerde Beceri Eğitimi 

 Meslek liselerinin diğer liseler göre en önemli farklarından biri de öğrencilerin 12. sınıflarda staj yapmalarıdır. Meslek liselerindeki bu farklılık meslek liselerinin en önemli özelliklerinden biridir. Meslek bölümü öğrencileri son sınıflara geldiklerinde okudukları alan ile ilgili olarak piyasa ortamında haftanın belli günleri, belirli saatlerde çalışmaktadırlar. Öğrenciler hem okula gelerek bölüm derslerini görmekte hem de staja giderek alanlarıyla ilgili çalışmalar yapmaktadırlar.

      Öğrencilerin yaptığı staja beceri eğitimi uygulaması denilmektedir. Staj yapan öğrenciler belli bir ders saati kadar stajını başarıyla gerçekleştirmek zorundalar. Beceri eğitimi de bir ders gibi değerlendirilir ve öğrenciler yaptıkları beceri eğitiminden değerlendirme olurlar. Aynı zamanda okuldaki gibi beceri eğitiminde devam-devamsızlıkları takip edilir.

      Öğrenciler okudukları alan ile ilgili staj yapmak zorundadırlar. Bir başka alanda kesinlikle staj yapma imkanları yoktur. Önemli olan mesleğini uygulayarak öğrenmesidir. Bu da ancak kendi alanı ile ilgili bir iş yerinde staj yapmaktan geçer.

STAJIN ÖNEMİ 

      Meslek lisesi öğrencileri için staj yapmak son derece faydalı bir öğretimdir. Öğrenciler daha lisedeyken iş koşullarını görmekte, iş hayatına hazırlanmakta ve en önemlisi öğrendikleri bilgileri iş ortamında uygulayarak becerilerini daha fazla geliştirmektedirler. Staja giden öğrenciler iş hayatına diğer yaşıtlarındaki arkadaşlarından bir adım önde başlamaktadırlar. Meslek bölümü öğrencileri hem okula giderek eğitimine devam etmektedir hem de çalışarak kendilerine maddi bir destek sağlamaktadırlar. 

      Öğrencilerin yaptıkları beceri eğitimden aldığı notlar karne ve diploma notlarını da etkilemektedirler. Öğrenciler çalışmalarından dolayı devamlı beceri eğitiminden tüksek notlar almakta ve bu da not ortalamalarını yükseltmektedir.

      Meslek bölümü öğrencileri gördükleri eğitimleri mutlaka uygulamak zorudadırlar. Çünkü bu eğitimler uygulamaya dayandığı için uygulanmadan öğrenilmesi mümkün olmamaktadır. Mesela yiyecek içicek hizmetleri alanında okuyan bir öğrenci derslerde ne kadar eğitim alsa da uygulamalı olarak yemek ve benzeri uygulamaları yapmadan mesleğini iyi bir şekilde öğrenemez. Bu öğrenci ne kadar çok uygulama yaparsa mesleğinde okadar çok başarılı olur.

      Bu nedenlerle staj yapmanın yani beceri eğitimini önemi son derece önemlidir ve mutlaka uygulanması gereklidir.

OKULUMUZ ÖĞRENCİLERİNİN İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ İÇİN GİTTİĞİ İŞLETMELER

Tercih, ikamet vb. şartlar göz önünde bulundurularak öğrenciler aşağıda listesi bulunan kurumlara haftada 3 gün 24 saat olmak üzere beceri eğitimine gönderilir.

* SÜRMENE DEVLET HASTANESİ 

*KAŞÜSÜTÜ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 

*ARAKLI BAYRAM HALİL DEVLET HASTANESİ 

*YAVUZ SELİM KEMİK HASTALIKLARI VE REHABİLİTASYON HASTANESİ 

*KTÜ FARABİ HASTANESİ (FAKÜLTE)

*FATİH DEVLET HASTANESİ 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.04.2022 - Güncelleme: 25.04.2022 17:30 - Görüntülenme: 190
  Beğen | 1  kişi beğendi